- Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.
Waar staat Pride voor?
De Pride is een jaarlijks festival met feesten, optredens, films en meer. Met als hoogtepunt een optocht van boten door de Amsterdamse grachten. Met de Pride vieren lhbti's hun vrijheid en vragen ze aandacht voor gelijkheid.
Pride is voor iedereen
Pride is het Engelse woord voor 'trots'. Kunnen zijn wie je bent, laten zien hoe je je voelt en trots zijn op je ware ik: daar staat Pride voor. Om die reden werd vanaf 2016 de Amsterdam Gay Pride omgedoopt tot Amsterdam Pride: het woord ‘gay’ alleen zou niet genoeg de diversiteit weergeven. Pride draait om het vieren van vrijheid, van eigenheid en van liefde. Of je nou op man of vrouw valt, je man of vrouw voelt, allebei of geen van beiden, je graag uitbundig kleedt of liever niet opvalt, jong of oud bent, uit de stad of uit een dorp komt: haak aan.
De eerste Pride was een protestmars
De allereerste 'Gay Pride' werd gehouden in New York in 1970 en was een demonstratie naar aanleiding van de Stonewall rellen, die op 28 juni 1969 plaatsvonden in de wijk Greenwich Village. Toen na jaren van treiteringen en geweldpleging door de politie de beroemde homokroeg The Stonewall Inn met harde hand werd ontruimd, was voor de bezoekers de maat vol. Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en vooral de travestieten besloten terug te vechten. De rellen worden gezien als het startsein van de hedendaagse emancipatiebeweging voor LHBTI-rechten.
Pride Amsterdam begon als een cadeautje
In onze eigen hoofdstad ontstond gelijktijdig een ander event: Roze Zaterdag. In 1994 viel die samen met EuroPride, die steeds in een andere stad werd gehouden. Reden voor ondernemers uit de gay horeca om in 1996 voor het eerst de Amsterdam Gay Pride te organiseren, als ‘cadeautje’ voor de stad en om de vrijheid en diversiteit te vieren. In tegenstelling tot andere steden kozen ze in Amsterdam voor een parade over het water in plaats van over het asfalt. De Canal Parade was geboren.