• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

SOA test thuis zelf doen?

Als je denkt dat je misschien een SOA hebt, hoe kun je dat dan zeker weten?
Heb je zonder condoom seks gehad? En/of heb je klachten hebt die mogelijk aan een SOA doen denken? Dan loop je een risico. En je (toekomstige) sekspartner ook.

 

Heb ik een SOA?

  • heb je seks zonder condoom gehad? 
  • heb je met iemand een seksspeeltje gedeeld, zonder het te reinigen?
  • Is er contact met de mond geweest bij de penis, vagina of anus?
  • Is er contact met de penis geweest bij de vagina of anus?
  • Is er wrijfcontact zonder kleding geweest (penis bij vagina of anus)?

Als je op één van deze punten "ja" antwoordt, dan bestaat het risico dat je een SOA hebt opgelopen, ook al heb jij of je partner (nog) geen klachten.

 

Is een SOA gevaarlijk?

Het is erg belangrijk dat je zekerheid krijgt over het wel of niet hebben van een geslachtsziekte (SOA). 
Er zijn verschillende SOA, waarbij je niet altijd direct klachten krijgt, maar die op termijn wel schade aan het lichaam kunnen toebrengen. Ook kun je een SOA (zonder dat je weet dat je het hebt) doorgeven aan een ander als je seks hebt.

 

Zelf een SOA test doen?

Sinds enkele jaren zijn er via Internet en sommige winkels thuistesten voor SOA te koop.
Onderzoeken in 2011 & 2012 naar thuistesten voor SOA hebben echter zorgwekkende resultaten opgeleverd: 17 van de 20 onderzochte thuistesten voor SOA bleken niet voldoende betrouwbaar. Hoewel sommige testen een CE-markering hebben, blijken veel van deze testen niet te voldoen aan alle wettelijke regels.
Soa Aids Nederland, het expertisecentrum voor HIV, Aids en andere SOA, adviseert daarom om doe-het-zelf tests voor SOA niet te gebruiken

Voor een goede en zo betrouwbaar mogelijke SOA test is het o.a. van belang dat:

  • de juiste (combinatie van) testen wordt uitgevoerd
  • de test op de juiste manier wordt gedaan, zonder fouten
  • de test-uitslag goed wordt gelezen en geïnterpreteerd
  • de juiste uitleg en behandeling wordt gegeven

 

Betrouwbaarheid SOA Zelftest

Onderzoek door SOA Aids Nederland (klik hier voor het volledige rapport "Soa-testen, zelf doen of laten (doen)?") toont aan dat de meeste testsetjes voor thuisgebruik niet aan de wettelijke regels voldoen. Het is met deze tests onmogelijk om aan alle bovenstaande punten te voldoen en een betrouwbare SOA-test uit te voeren.
Het gevolg is dat een zelf uitgevoerde thuistest eigenlijk geen zekerheid biedt of je SOA-vrij bent of niet, óf dat je onterecht denkt dat je een SOA hebt.

Wat fout kan gaan met een (goedkope) zelftest voor SOA is o.a.:

  • de verkeerde test wordt gekocht en uitgevoerd
  • de test wordt te vroeg uitgevoerd (vanwege de incubatietijd of window-fase)
  • er wordt een fout gemaakt met het uitvoeren van de test
  • de test-uitslag is onduidelijk en wordt fout of twijfelachtig afgelezen
  • de informatie bij de test ontbreekt of is onduidelijk

Zoals blijkt uit het rapport van Soa Aids Nederland over SOA Zelf Tests, is een thuistest of zelftest voor SOA niet betrouwbaar. Het grootste gevaar is dat je onterecht denkt dat je geen SOA hebt door een verkeerde test.
Als je dan toch een SOA hebt en geen behandeling start, of je gaat dan vrijen zonder condoom, dan kunnen de gevolgen ernstig zijn.
Daarom worden dit soort (goedkope) zelftesten niet aangeboden door Condoom-Anoniem. Lees verder voor informatie over Laboratoriumtests die je wel zelf thuis kunt afnemen.

 

Hoe kan ik een goede SOA test doen?

De meest betrouwbare manier om zekerheid te krijgen over het wel of niet hebben van een SOA, is door een SOA test te doen bij een (huis)arts of Soa Poli van de GGD. Maak je geen zorgen over je privacy: de mensen waar je terecht kunt zijn deskundigen en testen en helpen jaarlijks vele mensen. Het is hun vak, en het is normaal voor hen. Bovendien hebben zij (dus ook je huisarts) een beroepsgeheim en zullen zij er met niemand over praten, dus ook niet met je ouders.

 

Ik wil toch liever eerst zelf een SOA test doen...

Kies dan voor de Lab-zelftests voor SOA. Het verschil met thuistesten voor SOA is dat je een professionele SOA-test (anoniem) thuisgestuurd krijgt met duidelijke instructies erbij waarin staat wat je moet doen. De test stuur je daarna in een speciale envelop terug naar een laboratorium. Het laboratorium beoordeelt je test, onderzoekt je test en bepaalt de uitslag.

Je krijgt vervolgens bericht per e-mail of telefoon (wat je zelf wilt) over de uitslag, en indien er een SOA is, word je direct verder geholpen met wat je vervolgens het beste kunt doen. 

 

SOApoli-online

SOApoli-online ontwikkelt Lab-zelfstests voor SOA. Het is opgezet door twee sociaal-verpleegkundigen met jarenlange ervaring bij een SOA-poli van de GGD. Met een deskundig team bieden zij professionele SOA-testen aan die je discreet en in een anonieme verpakking thuisgestuurd krijgt, en die je terugstuurt voor een betrouwbare uitslag en een goed advies (met contact via e-mail en/of telefoon).

De SOA-testwijzer helpt je om de juiste test(s) te kiezen.
Heb je vragen over de tests, hoe een SOA test werkt, de uitslag of iets anders? Dan kun je per mail bij SOApoli-online.nl terecht.

 

Meer informatie over: