• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Meer over HPV of Humaan Papillomavirus

Wat is HPV?

HPV staat voor Humaan PapillomaVirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken maar ook andere soorten kanker zoals aan de penis, anus, mond, slokdarm en keel veroorzaken.

Er bestaan veel verschillende typen van het HPV-virus, ze bestaan uit typen met een hoog risico op kanker en typen met een laag risico. Wanneer je een infectie hebt met een hoog-risicovariant van het HPV-virus kan er op latere leeftijd (baarmoederhals)kanker ontstaan. Sommige laag-risicovarianten van HPV veroorzaken genitale wratten.

 

Hoe krijg je HPV?

HPV is een SOA. Net als HIV krijg je HPV via door seksueel contact met iemand die HPV heeft, maar ook door het aanraken van penis of vagina en door orale seks kun je HPV krijgen. HPV is heel besmettelijk, een condoom beschermt dan ook niet volledig. Het virus kan namelijk ook overgedragen worden via de huid van je handen en vingers. Daarom raken de meeste mensen die seks hebben met HPV besmet en krijgt dus in principe bijna iedereen ooit een HPV-infectie, zowel mannen als vrouwen. Ook in het geval je één seksuele partner hebt in je hele leven, kun je het van die partner krijgen. Gelukkig ruimt het lichaam dit virus in de meeste gevallen zelf weer op.

 

Symptomen van HPV

HPV kan de cellen in je baarmoederhals, geslachtsorganen of mond en keel besmetten. Meestal merk je niets van een besmetting en heb je dus ook geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen twee jaar zelf weer op. Echter in sommige gevallen ruimt het lichaam het virus niet op en kan HPV genitale wratten en (op lange termijn) kanker veroorzaken.

  • Genitale wratten (wratten bij de vagina of penis) is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) in Nederland. Genitale wratten krijg je vooral door de laag-risicovarianten van HPV. De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, maar veel wratten in korte tijd komt ook voor. De kans dat de wratten na behandeling terugkomen is groot.
  • De hoog-risicovarianten van HPV kunnen kanker veroorzaken. De meest voorkomende HPV-kanker is baarmoederhalskanker. Als het virus heeft geleid tot de voorstadia van baarmoederhalskanker kun je klachten krijgen zoals bloedingen tijdens of vlak na de seks of bijvoorbeeld ongewone afscheiding. Ga bij klachten altijd naar je huisarts.

 

Behandeling van HPV

Het is belangrijk dat je de vaccinatie krijgt voordat je met HPV besmet kan worden. Daarom krijgen meisjes in het jaar dat ze 13 worden twee keer een inenting. Met de HPV-vaccinatie ben je beter beschermd tegen HPV-infecties. De HPV-vaccinatie beschermt meisjes tegen deze 2 gevaarlijke typen virussen.

 

Voorkomen van HPV

Omdat HPV heel besmettelijk is, kun je een infectie moeilijk voorkomen. Het gebruik van een condoom verkleint de kans op besmetting, maar zelfs als je met condoom vrijt, kun je nog besmet raken. Besmetting is zelfs mogelijk wanneer je de handdoek van een ander gebruikt.

Wel kun je HPV voorkomen door inenting maar zo’n vaccinatie heeft het meeste zin als je nog geen HPV hebt gehad. Maar als je al een HPV-soort hebt gehad kan de vaccinatie nog wel zin hebben tegen andere soorten HPV.

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een vaccinatie aangeboden tegen HPV. Met deze vaccinatie zijn ze voor 75% beschermd tegen baarmoederhalskanker. Vanaf 2022 krijgen ook jongens de HPV-vaccinatie aangeboden. Het vaccin beschermt hen tegen penis-, anus-, mond-, en keelkanker.

Daarnaast worden alle vrouwen tussen de 30 en de 60 jaar uitgenodigd om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit is een onderzoek waarbij vrouwen een uitstrijkje krijgen.

 

Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom)

Bij baarmoederhalskanker groeit er een tumor in de baarmoederhals. Meest voorkomende klachten van baarmoederhalskanker zijn abnormaal bloedverlies uit de vagina en/of afscheiding die anders is dan normaal. Vertrouw je het niet, neem dan contact op met je huisarts! Een uitstrijkje biedt meestal duidelijkheid en mocht het nodig zijn wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog die verder onderzoek van de baarmoederhals zal doen en eventuele behandeling in gang zal zetten.