- Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.
Gonorroe (druiper)
Gonorroe (enige juiste spelling; dus geen gonnoroe of gonoroe) is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die vaak voorkomt. Deze geslachtsziekte is besmettelijk maar met een goede behandeling helemaal te genezen met antibiotica. Echter in 2012 sloegen deskundigen over een verandering omdat de Neisseria gonorrhoeae bacterie in steeds meer landen ongevoelig lijkt te zijn voor de medicijnen. (lees meer: Deskundigen slaan alarm over gonorroe).
Deze bacterie die Gonorroe veroorzaakt, leeft op en in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen.
Als gevolg van orale seks (beffen/pijpen) kunnen zowel mannen als vrouwen een gonorroe-infectie in de keel hebben, deze herken je aan de kenmerken van een keelontsteking.
Bij een infectie in de anus zijn er meestal geen klachten. Soms is er wat slijm, pusachtige afscheiding of bloed bij de ontlasting, dat duidt dan op een anale besmetting.
Symptomen van gonorroe bij de vrouw
Vrouwen hebben aanvankelijk vaak geen klachten als gevolg van gonorroe. Soms is er iets meer afscheiding dan normaal. Deze kan onaangenaam ruiken en ziet er anders uit (pus). Plassen kan dan pijn doen. Veelal zijn dit dus geen opvallende kenmerken.
Mogelijke gevolgen van gonorroe bij de vrouw
Zonder behandeling kan gonorroe opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet P.I.D. (Pelvic Inflammatory Disease: ontsteking in het bekkengebied). Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts. Je voelt je ziek en hebt pijn in de onderbuik. Door een snelle en goede behandeling (antibiotica en bedrust) kan een eileiderontsteking volledig genezen.
Een eileiderontsteking die niet (goed) of te laat wordt behandeld, veroorzaakt littekens in de eileiders. Hierdoor kan de eileider verstopt raken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Een zwangere vrouw kan gonorroe overdragen aan haar baby. De oogjes van de baby kunnen tijdens de bevalling in aanraking komen met de bacteriën in de vagina. Door een goede behandeling tijdens de zwangerschap wordt het risico voor de baby voorkomen.
Symptomen van gonorroe bij de man
Als man krijg je meestal enkele dagen tot twee weken na het oplopen van gonorroe de eerste klachten. De klachten bestaan uit pusachtige afscheiding, die vaak gelig of groenig van kleur is en een branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen. Ook moet je regelmatig kleine beetjes plassen. Soms zijn er helemaal geen klachten.
Mogelijke gevolgen van gonorroe bij de man
Ook bij mannen kan de ontsteking opstijgen. Dit komt minder vaak voor dan bij vrouwen. De bacteriën kunnen via de zaadleiders terechtkomen in de prostaat en de bijbal. Dit leidt soms tot een bijbalontsteking. Dat geeft heftige pijn in de balzak (scrotum), soms uitstralend naar de lies. In de balzak voel je een zwelling. De zaadstreng, die naar boven loopt, kan pijnlijk en gezwollen zijn. In een enkel geval kan een ontsteking van de bijbal een ontsteking van de bal veroorzaken. Dit geeft zwelling en pijn. Een ontsteking van de prostaat gaat gepaard met koorts en moeilijk en pijnlijk plassen. Bovendien geeft dit pijn in en rond de geslachtsorganen. De ontstekingen worden behandeld met medicijnen (antibiotica). Soms wordt ondersteunend ondergoed aangeraden, om de pijn te verlichten.
Onderzoek
Om vast te stellen of je gonorroe hebt maakt de arts één of meer uitstrijkjes. Om na te gaan of je wellicht ook syfilis hebt opgelopen doet de arts soms ook een bloedonderzoek. Indien je thuis zelf wilt testen op gonorroe, wordt geadviseerd hiervoor een professionele gonorroe test te kopen.
Behandeling
Gonorroe wordt in één keer behandeld met medicatie in de vorm van één of meer injecties of pillen. Na een week heeft nacontrole plaats. Het kan zijn dat ook je partner(s) gonorroe heeft (hebben). Het is daarom belangrijk dat de partner(s) zich laat (laten) onderzoeken en eventueel behandelen.
Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je dat jij en je partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch vrijt, gebruik dan een condoom. De belangrijkste methode om besmetting met gonorroe te voorkomen is veilige seks. Zo vermindert bijvoorbeeld het gebruik van condooms de kans op een seksueel overdraagbareaandoening. De condooms moeten dan wel op de juiste manier gebruikt worden en moeten bij elk seksueel contact worden gebruikt.
Als na de behandeling de klachten niet zijn verdwenen, ga dan terug naar de arts. Het kan zijn dat je tegelijk een gonorroe (druiper) en een chlamydia-infectie had of dat de gonorroe niet gevoelig was voor de gebruikte medicijnen.
ervaringen
kenmerken
eruit
tegen
incubatietijd
welke
bijwerkingen
tekenen