De condoom-testmachine: waarom scheuren condooms?

  • Geplaatst op
  • Door Richard Spooren
De condoom-testmachine: waarom scheuren condooms?

Als verkoper van condooms krijgen we wel eens te horen over een condoom dat scheurt. Behalve de gebruiker van het condoom, zijn natuurlijk ook fabrikanten hier niet blij mee. Dus wordt er ook onderzoek gedaan naar waarom condooms scheuren.

Als verkoper van condooms krijgen we wel eens te horen over een condoom dat scheurt. Behalve de gebruiker van het condoom, zijn natuurlijk ook fabrikanten hier niet blij mee. Dus wordt er ook onderzoek gedaan naar waarom condooms scheuren. Hoewel… de Amerikaanse internist Dr. Pal schreef: “Ik denk vaak dat als ik hoor dat ‘het condoom is gescheurd’, dat ze in werkelijkheid bedoelen dat het condoom in het nachtkasje lag”. Daar zit natuurlijk wat in, maar condooms kúnnen kapot gaan… maar waarom?

De wetenschappers N. White, D. Hill en S. Bodemeier publiceerden in 2008 hun studie "Male condoms that break in use do so mostly by a "blunt puncture" mechanism", vrij vertaald: “Condooms welke scheuren doen dat meestal door een bot (ofwel stomp) pikkende werking” in het vakblad Contraception 77,2008 360-365

Dit klinkt nogal vaag, dus het beste wat men kon doen is het laten zien in een Lab en wel met de  "coital simulator" (zie verderop).

Condooms gaan bij juist gebruik zelden kapot, schattingen over scheurende condooms liggen tussen de 0,4-2% bij latex condooms en 0,6-6% bij condooms van andere materialen. Bij studies waar 1000 condooms worden getest, gaan er echter minder dan 10 stuk. 

 

Waarom scheuren condooms?

Het is natuurlijk vrij makkelijk met cijfers te komen, maar het is moeilijker om er achter te komen waarom condooms kunnen scheuren. Heeft het met de hoeveelheid of soort glijmiddel te maken? Gaat het om de sterkte van ’t condoom? Was de gebruiker misschien laks of wist hij het niet goed te gebruiken? Voor de gebruiker geeft het in elk geval stress: Wat moet je doe als je condoom is gescheurd?

Gescheurde condooms worden meestal niet teruggestuurd naar de fabrikant, dus het is moeilijk om te onderzoeken waardoor ze stuk gaan. Daardoor is het ook moeilijk om condooms verder te verbeteren. 

Toch gingen de laboratioria van SSL, de fabrikant van Durex condooms deze uitdaging aan. Voor de studie werden 972 gebruikte condooms geanalyseerd, die door klagende consumenten waren opgestuurd. De condooms werden gewassen en gedesinfecteerd en de exacte locatie van de breuk en de soort breuk (of scheur) werden onderzocht. Daarnaast werd onder andere gebruikers die géén condoom terug hadden gestuurd een enquete gehouden.

Om uiteindelijk met praktijktesten te onderzoeken waarom de condooms van deze gebruikers kapot gingen werd deze machine, de “coital simulator”, gebruikt (zie de foto hierboven).

 

Wat waren de conclusies?

Van de 972 condooms die men had ontvangen, waren er 474 echt gescheurd. 203 condooms hadden een andere beschadiging, en de overige bleken niets te mankeren. De meeste van de gescheurde condooms waren lek in het reservoir, het topje van het condoom. Op zich niet erg verrassend, want deze ruimte heeft het ’t zwaarst te verduren. En sommige condooms lieten geen beschadiging aan de top zien, maar een soort eruptie door de zij-wand.

Van de enquete-formulieren die werden toegestuurd naar de mensen met een klacht over Durex condooms, werd 50% ingevuld retour ontvangen. 97% van de mensen gaf aan dat het condoom tijdens de seks stuk was gegaan, maar zonder details over de omstandigheden. 92% van de mensen gaf aan dat ze geen verkeerd glijmiddel extra hadden gebruikt (bv. olie-houdend glijmiddel en lotions maken het latex week).

Op zoek naar redenen voor scheurende condooms, hebben de onderzoekers condooms herhaaldelijk over een glazen mal gedaan, die ook in de condoomfabriek wordt gebruikt. Herhaald oprekken kon weleens de reden zijn voor scheuren, en men ontdekte dat hierdoor het latex inderdaad zwakker werd: er was na diverse malen oprekken minder kracht nodig om het condooms kapot te krijgen. 

De onderzoekers concludeerden dat problemen met condooms in verschillende categorieën onderverdeeld konden worden, maar geen daarvan was te wijten aan fabricagefouten. De conclusie die hieruit werd getrokken is dat de meeste problemen ontstaan door verkeerd gebruik of door omstandigheden tijdens de seks. 
Zogenoemde “eruption punctures”, de beschadiging waarbij een gat in de wand of in de top van het condoom onstaat tijdens de seks, ontstaan door de penis die als het ware door het condoom prikt. Dit noemen de onderzoekers "blunt puncture".

Met de testmachine werd vastgesteld dat het condoom deze beschadiging kan oplopen als het met de top, het zaadreservoir, over de penis wordt gedaan. Met andere woorden: er wordt dan geen ruimte aan het einde van het condoom overgelaten om het sperma op te vangen. Maar ook als er te veel glijmiddel aan de binnenkant van het condoom wordt gebruikt, of te weinig glijmiddel aan de buitenkant, en bij teveel wrijving tussen de kunstpenis en kunstvagina van de machine. Uiteindelijk bleken dit de oorzaken bij 90% van de onderzochte condooms.

 

Dus…

Om problemen met condooms te voorkomen is het dus écht belangrijk om ze goed te gebruiken. Zorg voor voldoende ruimte in het reservoir (dichthouden met duim en wijsvinger als je het condoom op de penis plaatst, voordat je het gaat afrollen). Het meerdere malen van te voren oprekken maakt het condoom ook zwakker, dus neem een nieuwe als je dat hebt gedaan. Als je met een condoom 10-15 minuten seks hebt gehad, kan het ook verstandig zijn om een nieuwe om te doen. 

 

Tot slot: studies zijn leuk en we kunnen er natuurlijk altijd wel wat van opsteken, maar het moet natuurlijk allemaal wel leuk blijven. Hoe groot is de kans dat een condoom scheurt? Wanneer je goed met een condoom om gaat, zeer klein.

Zorg dus dat je vooraf weet: