- Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.
Voorkom foutjes met condooms!
Voor zo'n relatief goedkoop product zijn condooms heel erg betrouwbaar. Voor een paar dubbeltjes tot nog geen euro bescherm je jezelf én je partner tegen verschillende vervelende seksueel overdraagbare ziektes. En bovendien kun je met condooms ook nog een ongewenste zwangerschap voorkomen. Maar: in alle opwinding van een vrijpartij ga je natuurlijk niet eens kijken hoe je zo'n condoom nu goed moet gebruiken. Dus als je op dit moment even tijd hebt is het misschien slim om een paar handige weetjes over condooms te lezen. Hiermee kun je problemen met condooms voorkomen!
Laat condooms niet verouderen!
Condooms zijn gemiddeld 5 jaar goed nadat ze uit de fabriek komen. Let er op dat als je er eentje in bijvoorbeeld je portemonnee bewaart, dat de houdbaarheidsdatum niet onopgemerkt voorbij gaat. Verouderde condooms zijn veel minder betrouwbaar. Zeker als je condooms op plaatsen bewaart waar ze aan veranderingen worden blootgesteld (bv. lichaamswarmte (portemonnee), of een dashboardkastje van de auto) is het verstandig om een condoom daar niet te lang te bewaren.Passionele nachten...
Zorg dat je meerdere condooms beschikbaar hebt als je een hete nacht denkt te gaan beleven! Als je meerdere keren seks hebt, heb je echt steeds een nieuw condoom nodig. Een gebruikt condoom nóg een keer gebruiken is vragen om problemen!Ook als je van afwisseling houdt en je met je partner vaginale seks, anale seks en orale seks hebt, doe dan steeds een nieuw condoom om als je wisselt! En als je een condoom langer dan 15 tot 30 minuten achter elkaar 'belast' door wrijving bij seks, ook dan is het bijzonder verstandig om een nieuw condoom te pakken om te voorkomen dat een 'overbelast condoom' scheurt.
Twee condooms is nooit veiliger!
Misschien zou je denken dat je extra safe bezig bent als je twee condooms over elkaar afrolt over je (partners) penis? Fout! De wrijving die daardoor zou ontstaan tussen te twee laagjes rubber staat bijna garant voor het scheuren van een condoom. Dus altijd maar één condoom tegelijkertijd gebruiken!Bescherm je condooms!
Denk na als je condooms opbergt. Langer bewaren in je auto op een hete zomerdag is absoluut niet goed voor het latex. Pas ook op met condooms los in je handtas of broekzak als je er ook andere harde of scherpe voorwerpen zoals sleutels bewaart. Maar denk óók na als je een condoom gaat uitpakken en gebruiken: pas op met scherpe nagels en met tanden.Voorkom een lekkend condoom
Als de man klaarkomt in het condoom, laat de penis met het condoom er om dan niet slap worden in de vagina. De kans is groot dat sperma er dan uit lekt. Let ook op dat als je terugtrekt uit de vagina, dat je het condoom met je vingers goed op z'n plaats houd op de penis. Wederom natuurlijk om afglijden en lekken van sperma te voorkomen. Zwangerschap ondanks condooms gebruik voorkom je onder andere hier mee.Stel het omdoen van een condoom niet uit!
Hoe verleidelijk het misschien mag zijn om het condoom pas om te doen vlak voor je klaar komt: doe een condoom juist op tijd om! Bedenk dat vóór het orgasme vaak al voorvocht uit de penis komt. Ook daarin kunnen spermacellen zitten die voor een zwangerschap kunnen zorgen. Ook is heel even onbeschermd contact genoeg om een seksueel overdraagbare ziekte op te lopen. Niet alleen klaarkomen in een condoom is dus belangrijk.Soepel glijden is het lekkerst én veiligst
Een latex condoom is sterk, maar heeft veel de verduren als het veel stroeve wrijving ondergaat. Dus als de seks wat stroef gaat, gebruik dan zeker extra glijmiddel. Je zult ontdekken dat het niet alleen veel lekkerder is, het is ook nog eens veel veiliger. Zorg wel dat je glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis gebruikt, want lotions of (massage)olie bevatten stoffen die het latex letterlijk doen oplossen! Dan wordt de kans op een kapot condoom dus juist groter.
Links: informatie over glijmiddel en glijmiddel kopen.
Niet te strak
Zorg dat je een goed passend condoom gebruikt en zorg voor wat ruimte om het sperma op te vangen. Bijna alle condooms hebben daarvoor een 'tuitje' (zaadreservoir) voorop. Bij het afrollen houd je de lucht er uit door er met je duim en wijsvinger in te knijpen. Als je man dan klaarkomt, kan die ruimte gebruikt worden om het sperma in op te vangen. Een goed passend condoom is belangrijk.Hier vind je een uitgebreide gebruiksaanwijzing voor condooms met nog meer handige tips.
Leuk om te weten
- Condooms worden bijna altijd gebruikt bij seks, maar omdat ze sterk zijn en waterdicht worden condooms ook voor veel andere dingen gebruikt. Bijvoorbeeld om medische apparatuur te beschermen of om een microfoon te beschermen.
- De meeste condooms worden gemaakt van latex, een natuurlijke rubbersoort. Maar sommige condooms worden van andere materialen gemaakt en er bestaan ook vrouwencondooms.
- Voor anticonceptie en het voorkomen van SOA, hebben de condooms het voordeel dat ze erg goedkoop zijn, makkelijk in gebruik zijn en geen bijwerkingen hebben. Met de juiste kennis om deze condooms goed te gebruiken, zijn condooms één van de meest betrouwbare anti-conceptiemiddelen.
- Condooms bestaan al meer dan 500 jaar en kennen dus een lange geschiedenis. Niet alleen wat betreft technische ontwikkeling, maar ook wat betreft acceptatie. Want hoewel condooms in de moderne tijd algemeen worden geaccepteerd, heeft bijvoorbeeld de Rooms-katholieke kerk zich er lang tegen verzet.