Natuurlijke anticonceptie
- Geplaatst op
- Door Nathalie
Fabels op sociale media over anticonceptie
Steeds vaker raken jonge vrouwen ongewenst zwanger. Misverstanden over verschillende soorten anticonceptie spelen daar misschien een rol in. Volgens abortusklinieken is het zelfs gerelateerd aan het gebruik van natuurlijke anticonceptiemiddelen.
Geneesmiddelenautoriteit CBG is een campagne gestart om te waarschuwen voor periodieke onthouding als middel om niet zwanger te raken. Het gevolg van die onwetenschappelijke uitspraken van influencers is volgens het CBG dat jonge vrouwen ongewenst zwanger raken.
Apps voor je menstruatiecyclus
Vrouwen die niet zwanger willen raken kunnen beter niet vertrouwen op apps die de menstruatiecyclus bijhouden of op dagelijkse temperatuurmetingen om de vruchtbare periode zelf vast te stellen. Het is goed om je lichaam beter te leren kennen, maar gebruik deze methodes vooral niet als je niet zwanger wil worden.
Adviezen van influencers
Steeds vaker baseren jongeren hun medische keuzes op ongefundeerde gezondheidsadviezen van influencers, de zogenoemde gezondheidsgoeroes op social media. Deze zelfbenoemde gezondheidsgoeroes met veel volgers raden online bijvoorbeeld hormonale anticonceptie af omdat het 'een misdadig hormonaal experiment' zou zijn. Het gaat niet om één persoon maar een handvol BN'ers die samen met deze goeroes medische onjuistheden op sociale media delen waardoor je als niet-medicus de informatie voor waar aanneemt.
Natuurlijke anticonceptiemethoden
Het is niet voor het eerst dat instanties hun zorgen uiten over het promoten van natuurlijke anticonceptiemethoden. In 2018 waarschuwden artsen al voor het gebruik van apps als Ladycomp en Natural Cycle die op basis van je lichaamstemperatuur laten weten wanneer je zwanger kan worden en wanneer de kust veilig is. Online-influencer en gezondlevengoeroe Rens Kroes (zus van topmodel Doutzen) schrijft begin dit jaar aan haar 320.000 volgers op Instagram dat ze de anticonceptiepil niet slikt. Om niet zwanger te raken vertrouwt ze op een ‘natuurlijke hormoonvrije anticonceptiemethode’. Ze gebruikt de app Natural Cycles, waarbij een vrouw elke dag haar temperatuur meet en die invult. De app geeft aan of je die dag rood (vruchtbaar, geen onbeschermde seks) of groen (niet vruchtbaar, wel onbeschermde seks) bent. De healthfluencer surft mee op een trend waarbij jonge vrouwen de pil wantrouwen uit zogenoemde hormonenfobie. Maar niet al haar volgers zijn enthousiast over haar advies. Zo schrijven twee vrouwen dat ze ondanks het nauwkeurig gebruik van de app toch zwanger werden. De app is weliswaar goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA, maar wat influencers meestal niet vermelden is dat die FDA ook stelt dat uit onderzoek blijkt dat bij ‘perfect gebruik’ (exact volgens de gebruiksaanwijzing dus) toch 1,8 procent van de vrouwen binnen een jaar zwanger raakt. Bij ‘normaal gebruik’ (een keertje op een ander moment temperatuur meten, ziekte, drank) stijgt die kans naar 6,5 procent. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bestempelt de kans op een ongewenste zwangerschap bij gebruik van natuurlijke anticonceptie zelfs op 20 procent.
Betrouwbare anticonceptie
Het is van belang dat vrouwen de feiten weten over betrouwbare anticonceptie, op basis daarvan kunnen ze zelf een afgewogen keuze maken. Gebruik daarvoor betrouwbare informatie en raadpleeg je huisarts. Maar ook voor mannen is het goed om bekend te zijn met de verschillende vormen van anticonceptie.