Minder zin in seks door anticonceptiepil

  • Geplaatst op
Minder zin in seks door anticonceptiepil

De Anticonceptiepil is één van de meest populaire voorbehoedsmiddelen en behoort net als het condoom tot de meest betrouwbare tijdelijke methoden om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Een bijwerking van de Anticonceptiepil is dat het de zin in seks (libido) in meer of minder mate kan verminderen.

De Anticonceptiepil is één van de meest populaire voorbehoedsmiddelen en behoort net als het condoom tot de meest betrouwbare methoden om ongewenste zwangerschap te voorkomen. De Pil beschermt je niet tegen geslachtsziekten zoals condooms wel doen. Maar bij een vaste relatie is dat meestal geen probleem. Een bijwerking van de Anticonceptiepil is dat het de zin in seks (libido) in meer of minder mate kan verminderen. Dat is het gevolg van de hormonen waarop de werking van de anticonceptiepil is gebaseerd. Het AMC doet daarom onderzoek naar deze effecten van de Pil.

De menstruatiecyclus zorgt voor pieken en dalen in de productie van bepaalde hormonen, bij het gebruik van de pil worden die pieken en dalen afgevlakt. 
De oestrogenen in de pil schakelen het testosteron in het lichaam uit. Testosteron is 'n hormoon dat een belangrijke rol speelt in het seksuele verlangen. Ook zitten er in de Pil progestagenen die ook een anti-testosteronachtige werking hebben.

Stemmingswisselingen door de pil

In Nederland gebruiken ongeveer 1,6 miljoen vrouwen de pil. 20 tot 40 procent van deze groep geeft aan dat zij ook duidelijk merkt dat lustgevoelens en stemmingen veranderen door de Pil.
Arts-seksuoloog Rik van Lunsen (afdeling Seksuologie en psychosomatische gynaecologie in het AMC) legt uit dat vrouwen die 'niet aan de pil zijn' gevoeliger reageren op seksuele prikkels. De vrouwen die niet aan de Pil zijn worden sneller opgewonden halverwege de cyclus, rond de eisprong. Aan het eind van de cyclus, tegen de menstruatie aan, reageren ze juist minder gevoelig op prikkels. Soms is het prettig dat de downs verdwijnen, andere vrouwen missen de ups. De hormonen in de anticonceptiepil vlakken de schommelingen af. 

Monique (36), moeder van twee kinderen, besloot met de pil te stoppen na de tweede zwangerschap. Met haar man besloot ze dat ze voorlopig condooms zouden gebruiken. Als snel merkte ze verschil: "Ik kreeg meer zin in seks, vooral rond de eisprong, en ik voel me fitter en vrolijker. Ik gebruik de pil nu vier jaar niet meer en ik begin er ook niet meer aan."

Het onderzoek in het AMC is er mede opgericht om een methode te vinden waarmee de verminderde lust door de pil opgeheven wordt. 
Seksuoloog Lunsen verklapt dat vooral de Diane-pil die ook wordt geslikt tegen puistjes, een echte sex killer is. Deze pil brengt het testosteronniveau drastisch omlaag, meer dan andere pillen, zodat puistjes verdwijnen. Maar daarmee ook de zin in seks. Zodra vrouwen stoppen met de Diane-pil, komt de zin in seks vaak snel terug. 
"Huisartsen schrijven deze pil nu heel vaak voor, zelfs bij meisjes die maar een paar puistjes hebben. Ook andere pillen die helpen bij puistjes, zelfs de als sekspil gepromote Yasmin, hebben een anti-testosteronachtige werking en daarmee dus ook een lustremmende. Een pil voorschrijven is maatwerk en wij hopen dat artsen na dit onderzoek stoppen met het onnodig voorschrijven."

De arts vindt niet dat vrouwen nu massaal zouden moeten stoppen met de pil. "Anderzijds heeft de pil weer een positief effect op het liefdesleven omdat de angst om ongewenst zwanger te worden erdoor wordt weggenomen. Ook vinden vrouwen het vaak prettig om de menstuatie met de pil te kunnen regelen en hebben sommige vrouwen dankzij de pil minder last van stemmingswisselingen."


Meer informatie: