- Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.
De Anticonceptiepil
De orale anticonceptiepil ('de pil') is een van de meest betrouwbare voorbehoedsmiddelen. Bij correct gebruik biedt het meer dan 99 procent bescherming tegen zwangerschap. Een klein percentage vrouwen heeft last van bijwerkingen. Ondanks dat vinden de meesten het een eenvoudig en goed voorbehoedsmiddel.
Soorten anticonceptiepil
Er zijn verschillende soorten en merken anticonceptiepillen op de markt met kleine verschillen in de hormoonsamenstelling en werking. De combinatiepillen, die de hormonen oestrogeen en progestageen bevatten, worden het meest gebruikt. Er bestaat ook een pil - die vroeger de minipil werd genoemd - en die alleen progestageen en geen oestrogeen bevat. Deze is iets minder betrouwbaar dan de combinatiepil, maar is voor bepaalde vrouwen geschikter, met name voor vrouwen die borstvoeding geven of voor rokende vrouwen van boven de 35. Zij kunnen het beste pillen met oestrogeen vermijden.
Werking van de pil
De pil bevat dezelfde soort hormonen als die vrouwen op natuurlijke wijze aanmaken tijdens hun menstruatiecyclus. Door de hormonen in de combinatiepil verandert echter het subtiele hormonale evenwicht tussen de hormonen, zodat er geen eitje uit de eierstokken vrijkomt. De pil met alleen progestageen voorkomt niet altijd dat er een eitje vrijkomt, maar brengt veranderingen teweeg die het voor het sperma moeilijk maken om de baarmoeder binnen te dringen, of voor het baarmoederslijmvlies om een bevrucht eitje te accepteren.
Hoe en wanneer je de pil precies moet innemen is afhankelijk van het de pil die je gebruikt. Volg de aanwijzingen van je arts en op de bijsluiter nauwkeurig op. In het algemeen wordt de combinatiepil drie weken achter elkaar geslikt, en dan een week niet (de 'stopweek'). Tijdens deze zeven pilvrije dagen krijg je, normaal gesproken, een 'bloeding'. Strikt genomen is dit geen menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding. Het kan zijn dat er minder bloedverlies optreedt dan normaal.
Vrouwen die de progestageenpil gebruiken, slikken deze elke dag zonder onderbreking. Zij krijgen ook gewoon menstruaties, hoewel deze wel wat onregelmatiger kunnen plaatsvinden.
Wanneer is de Pil onbetrouwbaar?
Door sommige omstandigheden kan het effect van de pil verloren gaan of minder zekerheid bieden. Als je bijvoorbeeld hebt overgegeven (braken) of diarree hebt, is het mogelijk dat de pil niet volledig wordt opgenomen door het lichaam. Ook kunnen bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld penicilline) de werking van de pil verstoren en het effect ervan verminderen. Hiertoe behoren sommige antibiotica, medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van epilepsie en bepaalde pijnstillers en kalmerende middelen. Als je een van deze middelen gebruikt, informeer dan bij je huisarts of je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen ter voorkoming van zwangerschap.
Bijwerkingen van de pil
De meest voorkomende mogelijke bijwerkingen van de pil zijn:
- misselijkheid
- hoofdpijn
- gevoelige borsten
- lichte gewichtstoename
Deze verdwijnen meestal weer na een paar maanden, maar je kunt ook een ander merk pil vragen. Er zijn namelijk veel verschillende anticonceptiepillen waaruit je kunt kiezen. Mocht je last krijgen van bijwerkingen, praat daar dan over met je huisarts.
Voor sommige vrouwen kan gebruik van de pil een risico voor de gezondheid opleveren. Het belangrijkste risico is de ontwikkeling van bloedproppen in de benen of longen, een beroerte of een hartaanval. Uit recent onderzoek is gebleken dat er een enigszins verhoogd risico bestaat op borstkanker, maar door de pil is de kans op kanker aan de eierstokken en het baarmoederslijmvlies lager, zodat over het geheel genomen de kans op kanker iets verlaagd is bij gebruik van de pil.
Sommige vrouwen lopen meer risico als ze de pil gebruiken dan andere, en de risico's nemen toe naarmate de vrouw ouder wordt. Rokende vrouwen boven de 35 jaar zouden een andere vorm van anticonceptie moeten overwegen. De combinatiepil is niet geschikt voor vrouwen met een voorgeschiedenis van beroerte, hartaanval, verhoogde bloeddruk, trombose, of vrouwen bij wie dit in de familie voorkomt.
Indien er sprake is van een van de bovengenoemde medische problemen, is het verstandig om voor het gebruik van de pil eerst een medisch onderzoek te laten verrichten. Meld pil gebruik aan je huisarts, want dit kan andere medische behandelingen die je nodig hebt beïnvloeden.
Pil vergeten?
Als je om wat voor reden dan ook een pil vergeet, moet je zo snel mogelijk de vergeten pil innemen en je huisarts raadplegen. Wat je verder moet doen hangt onder meer af van:
- Welk soort pil je gebruikt
- Hoeveel tijd er is verstreken vanaf het moment dat je de pil had moeten nemen
- Op welk moment van je cyclus je de pil bent vergeten
- Hoeveel pillen zijn vergeten
- Wanneer je voor het laatst onbeschermde geslachtsgemeenschap hebt gehad. Afhankelijk hiervan moet je misschien tijdelijk extra voorzorgsmaatregelen nemen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een condoom tijdens de geslachtsgemeenschap.
Omdat er zoveel soorten pillen zijn en de situatie van meerdere factoren afhankelijk is, kunnen wij (Condoom-Anoniem) je helaas geen persoonlijk advies geven als je de pil bent vergeten. Voor het beste advies neem je contact op met je apotheker of huisarts(assistente).
Meer info: Pil vergeten? Wat nu?
Klik hier voor meer informatie over anticonceptie en zwangerschap, of klik hier om direct condooms te bestellen, of anticonceptie voor mannen.